Liceu Kombëtar i Korçës përkujtohet në 100-vjetorin e tij

“Ata që u diplomuan në liceun francez të Korçës, e më tej se kaq, do të krijonin një oaz të intelektualizmit shqiptar dhe të vetë të kulturës franceze në Shqipërinë e viteve ‘30”. I këtij mendimi është drejtori i Muzeut Historik Kombëtar, Dr. Dorian Koçi, i cili referoi një kumtesë në përkujtim të 100-vjetorit të themelimit të liceut francez. Sipas tij, arsimi e gjuha ishin një nga shtyllat themeltare të ndërgjegjes kombëtare e në këtë drejtim padyshim që Liceu Kombëtar i Korçës, që përndryshe njihej dhe si “liceu francez” dha një kontribut të çmuar.
Në sallën e bibliotekës së Muzeut Historik Kombëtar u organizua veprimtaria “Një pasdite në muze” me temë: “Liceu Kombëtar i Korçës dhe roli i tij në shoqërinë e kohës – 100-vjetori i hapjes së Liceut Kombëtar të Korçës”. Kjo veprimtari u shoqërua dhe nga kumtesa të tjera, ajo e Prof. As. Dr. Ermal Baze, pedagog në fakultetin e Histori-Filologjisë dhe e Spiro Nikës, specialist pranë Sektorit të Menaxhimit të Koleksioneve në Muzeun Historik Kombëtar.
Prof. As. Dr. Ermal Baze në kumtesën e tij u përqendrua më shumë në situatën politike të viteve të Luftës së Parë Botërore, kohë kur Shqipëria ishte me probleme të mëdha, por kohë gjithashtu kur u gjet mundësia që të niste dhe funksiononte dhe një shkollë e mesme e përgjithshme. U quajt “liceu francez”, pikërisht sepse treva e Korçës e më gjerë ndodheshin nën ndikimin e ushtrisë franceze të dislokuar gjatë atyre viteve edhe në territorin e Jugut të Shqipërisë.
Ekspozeja e përgjithshme e situatës politike dhe kulturore në vitet e Luftës së Parë Botërore deri në vitin 1939 kur Liceu Kombëtar i Korçës përfundoi së ekzistuari, u bë nëpërmjet tre kumtesave, ajo e Dr. Dorian Koçit, Prof. As. Dr. Ermal Bazes dhe specialistit Spiro Nika.
Sektori i Menaxhimit të Koleksioneve në Muzeun Historik Kombëtar në bashkëpunim me sektorë të tjerë organizon këto takime periodike me qëllimin sensibilizimin e shoqërinë shqiptare mbi çështje të ndryshme të historisë, kulturës dhe trashëgimisë kombëtare shqiptare. Gjithashtu, veprimtaria “Një pasdite në muze” ka për qëllim ngjizjen e një debati profesional në disiplina të ndryshme.

25182235_1769112239818208_5561290468964683287_o 25299729_1769112116484887_1014018098629978807_o 24959112_1769112073151558_4879708382731423385_o 24958973_1769112573151508_8774256091770429856_o 25311190_1769112536484845_7921135526762984332_o

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

error: Content is protected !!