U organizua konferenca shkencore “Të integrojmë Shoqëritë përmes Harmonisë Fetare dhe Bashkëjetesës. Modeli Shqiptar”

Sot, në Muzeun Historik Kombëtar, u organizua konferenca shkencore “Të integrojmë Shoqëritë përmes Harmonisë Fetare dhe Bashkëjetesës. Modeli Shqiptar”.
Kjo konferencë u organizua nga Instituti i Bashkëpunimit për Integrimin dhe Zhvillimin, Muzeu Historik Kombëtar, Komunitetet Fetare të Shqipërisë, Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave dhe Institucionet Ndërkombëtare dhe Shqiptare të Arsimit të Lartë .
Konferenca u dha përgjigje pyetjeve të shumta mbi argumentet historike, shoqërore, antropologjike, politike dhe ekonomike të realitetit tonë. Ashtu sikurse shoqëria mbron dhe investon trashëgiminë e shoqërisë dhe natyrës nëpërrmjet UN dhe UNESCO-s, ashtu duhet të mbrohet dhe të investojë edhe produktet e sjelljes së shoqërisë, cilësisht të dallueshme si vlera që ushqejnë sfidat e mijëvjeçarit për zhvillim të qëndrueshëm.
Në të morën pjesë personalitete të shquara të fushave respektive, kombëtarë dhe ndërkombëtarë.

Në dy sesionet e kësaj konference kumtuan:

Dr. Dorian Koçi
Drejtor i Muzeut Historik Kombetar

Referencë mbi “Shtegtimin e formësimit të identitetit shqiptar”

Prof.Assoc.Reis Mulita, Ph.D

Drejtor i Institutit të Bashkëpunimit për Integrimin dhe Zhvillimin

Referencë mbi “Ndryshimin e klimës fetare”
H.E. Msgr. Bishop George Frendo O.P
Kryepiskopi Metropolitan i Tiranë-Durrës
Primi i Shqipërisë
Referencë mbi “Besimin, pluralizmin dhe marrëdhëniet ndërfetare”
Dr. David Hosaflook
Drejtor Ekzekutiv, Instituti Për Studime Shqiptare Dhe Protestante
Referencë mbi “Rolin e librave të shenjtë shqiptarë në agimin e zgjimit kombëtar”Prof. Ass. Dr. Konstandinos Giakoumis
Referencë mbi “Tolerancën fetare në Shqipëri, nga miti te sfidat” Prof.Dr Bardhosh Gaçe
Referencë mbi “Intregrimin e shqiptarëve drejt civilizimit modern dhe kontributi i bektashizmit në besimin dhe harmoninë kombëtare”
Dr. Genti Kruja
Referencë mbi “Modelin e bashkëpunimit të ndërbesimit akademik ndërmjet tre universiteteve teologjike në Shqipëri”
Dr.Ardian Muhaj
Referencë mbi “Harmoninë e civilizimit ose civilizim i harmonizuar si një vlerë e trashëguar e shoqërisë shqiptare”
Prof.Dr. H.Cmult. Johan Galtung
Sociolog Norvegjez, Matematikan dhe Themelues Kryesor e Disiplinës së Paqes dhe Studimeve të Konflikteve
Reference mbi “Besimin në shoqërinë e sotme” Prof.Dr. Pëllumb Xhufi
Referencë mbi “Arsyet e bashkëekszistencës fetare e shqiptarëve”
Prof. Ass. Dr. Përparim Kabo
Referencë mbi “Mozaikun e besimeve midis liberalizmit dhe autoritarizmit”
Prof. Ass. Dr. Gjergji Sinani
Referencë mbi “Edukimin dhe besimin”
Dr.Ardit Bido
Drejtori i Përgjithshëm i Arkivave
Referencë mbi “Aspektet legale të besimit në Shqipëri”
Prof. Dr. Ndriçim Kulla
Referencë mbi “Besimet shqiptare të harmonizuara nga Shqipëria”
Prof.Dr.Davide Danniese
Referencë mbi “Projektin COGD: Një praktikë e mirë e meditimit dhe zgjidhjes së kontroversialiteteve fetare”
Thoma Shkira
Referencë mbi “Bashkëjetesën fetare nëpërmjet kultit të Shenjtorëve në vendin tonë”

59852124_2547952208600870_2269014725507416064_o 59646004_2547952108600880_9019263981084213248_o 60328801_2547951981934226_8630500021239808000_o 59936329_2547951895267568_6296884632503713792_o60333765_2547951385267619_4717506543652700160_o 60455709_2547950748601016_8387859236876451840_o 60105848_2547950071934417_2148257334818766848_o

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

error: Content is protected !!