Ekspozita “KONGRESI I ARSIMIT MBARËKOMBËTAR SHQIPTAR”

Në kuadër të 110-vjetorit të Kongresit Kombëtar të Elbasanit dhe 110-vjetorin e hapjes së Shkollës Normale, Muzeu Historik Kombëtar çeli për publikun ekspozitën me titull “Kongresi i Arsimit Mbarëkombëtar Shqiptar”.

Kjo ekspozitë fotografike dhe dokumentare shpalos rrugëtimin e shkrimit të gjuhës shqipe, si dhe momente nga Kongresi i Elbasanit. Ky i fundit u thirr me nismën e klubit shqiptar të Selanikut, ndërsa me përgatitjen e tij të drejtpërdrejtë u morën klubet “Bashkimi” e “Vllaznia” të Elbasanit. Kongresi u hap më 2 shtator të vitit 1909 dhe i vijoi punimet deri më 8 shtator.

Drejtori i Muzeut Historik Kombëtar, Dr. Dorian Koçi u shpreh se: “Në ekspozitë prezantohen disa prej delegatëve, përfaqësues të klubeve dhe të shoqërive shqiptaretë qyteteve të Shqipërisë, si Tirana, Durrësi, Dibra, Shkupi, Manastiri etj. Midis delegatëve të Kongresit kishte veprimtarë të njohur të lëvizjes kombëtare, si edhe mësues atdhetarë, siç ishin Orhan Pojani, Grigor Cilka, Gjergj e Sevasti Qiriazi, Mithat Frashëri etj. Akti themelor i Kongresit të Elbasanit ishin Vendimet ose, siç u quajt ndryshe, Rezoluta prej 15 nenesh, që u miratua dhe u nënshkrua nga të gjithë delegatët. Një nga masat më të rëndësishme të kësaj Rezolute ishte çelja në Elbasan në vjeshtën e atij viti e një Shkolle Normale (pedagogjike), me gjashtë klasa, e cila do të përgatiste mësues për shkollat fillore shqipe”.

Në ekspozitë u prezantuan objekte nga fondi i Muzeut Historik Kombëtar. Këto ishin objekte të disa prej delegatëve pjesëmarrës në Kongres apo patriotëve që kanë shërbyer si mësues në Normalen e Elbasanit, si: Luigj Gurakuqi, Thanas Floqi, Kristo Dako etj. Kongresi i Elbasanit, përveç rëndësisë historike kulturore e politike shqiptare, ka edhe rëndësi për afirmimin ndërkombëtar të kombit shqiptar.

70119037_2800424940020261_4245902208085786624_o 69822852_2800424870020268_2881219187785596928_o 70606856_2800424720020283_4409904069699698688_o70626923_2800424623353626_3932578279348764672_o 69852146_2800425460020209_8422561833893756928_o 70658238_2800425153353573_6906778874823049216_o 70556578_2800425046686917_7270786110597365760_o

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

error: Content is protected !!