Ekspozita “75 vjetori i çlirimit të Atdheut”

Në kuadër të 75-vjetorit të çlirimit të Shqipërisë nga pushtuesit nazi-fashistë, Muzeu Historik Kombëtar si institucioni më i madh i kujtesës historike kombëtare çeli këtë ekspozitë me fotografi, harta dhe armatime, nga vitet e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, kësaj epopeje të ndritur të kombit shqiptar. Në ekspozitë gjenden edhe libra të kohës së luftës, si edhe libra të shkruar nga dëshmorët e Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare, të cilët veç aktit heroik të sakrifikimit për lirinë e Atdheut na kanë lënë edhe një trashëgimi të çmuar letrare.

Drejtori i Muzeut Historik Kombëtar, Dr. Dorian Koçi, çeli ekspozitën duke thënë se: “Pushtimi i Shqipërisë nga fashistët italianë më 7 prill 1939, ishte një ndër aktet e para agresive të fashizmit në Europë. Kjo datë ka hyrë në histori si dita e parë e pushtimit fashist, por edhe si dita e parë e rezistencës së armatosur antifashiste të popullit shqiptar. Me pushtimin e Shqipërisë nga Gjermania hitleriane filloi një periudhë edhe më e rëndë, por dhe heroike për Luftën Nacionalçlirimtare në Shqipëri. Më 29 nëntor 1944, Shqipëria u çlirua nga pushtimi gjerman”.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Shqipëria ishte pjesëtare e Koalicionit të madh Antifashist Botëror. Misionet e huaja të vendeve aleate kanë dhënë kontributin e tyre gjatë Luftës Antifashiste Nacionalçlirimtare. Misioni i parë britanik kryesohej nga majori Billi Maklin. Në tetor 1943, Drejtoria e Operacioneve Speciale mori udhëzim të dërgonte në Shqipëri një mision të nivelit të lartë, të kryesuar nga gjeneral brigade Edmond Dejvis, i cili do të bashkrendonte punën e grupeve angleze, që vepronin në Shqipëri. Pas kapjes rob të Dejvisit misioni britanik u plotësua nga Norman Wheeler dhe Alan Palmer. Kryetar i Misionit Ushtarak Amerikan në Shqipëri ka qenë Thomas Stefan, ndërsa majori Ilia Ivanov ka qenë kryetari i Misionit Ushtarak Sovjetik.

76751569_2955443781185042_70273559112450048_o 75418926_2955438021185618_1813630286689206272_o 75108955_2955437871185633_5999272858071597056_o 76695223_2955435084519245_5067212839706427392_o77162510_2955434964519257_2400038316394151936_o 74882948_2955434877852599_9113071792020258816_o 75610754_2955434721185948_6013480347893760000_o 75305218_2955434551185965_2735186455725867008_o76686465_2955447504518003_1304202420414316544_o 74592805_2955447197851367_3365313412803330048_o 75402153_2955444347851652_7402197391002042368_o 73319006_2955444037851683_648815841546076160_o

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

error: Content is protected !!