Muzeu Historik Kombëtar solidarizohet me familjet e dëmtuara nga tërmeti.

Pas tërmetit që preku Shqipërinë mëngjesin e 26 nëntorit, shumë banorë të qytetit të Durrësit dhe zonave të tjera, pas shpalljes si të pa banueshme të banesave të tyre, janë strehuar në hotel “Bonita”. Mes personave të prekur nga tërmeti ka dhe shumë fëmijë, të cilët pas situatës së krijuar ndodhen në një shok të vërtetë psikologjik. Për të kthyer sadopak buzëqeshjen fëmijëve që ndodhen në hotel por edhe të gjithëve banorëve aty, Muzeu Historik Kombëtar prezantoi disa nga projektet edukative të tij.
Një autobus i zakonshëm u kthye në një ekspozitë, ku fëmijët u njohën me historikun e disa prej objekteve të trashëgimisë kulturore. Ekspozita e “Muzeut Lëvizës” përmbante riprodhime nga koleksionet muzeore të ruajtura në fondet e Muzeut Historik Kombëtar, të cilat i përkasin periudhave të ndryshme historike. Midis tyre fëmijët mundën të gjejnë vazo nga antikiteti, vegla muzikore, kostume popullore etj.
Projekti tjetër ishte ai me titull “Arkeologu i vogël”.
Fëmijët mësuan si të zbulojnë objektet e lashtësisë. Ata realizuan gërmime arkeologjike të improvizuara duke mësuar mënyrën e përdorimit të mjeteve arkeologjike dhe teknikën e gërmimit. Kjo iu dha mundësinë jenë arkeologë për një ditë dhe të bëjnë zbulimet e tyre për epokat kryesore historike shqiptare. Gjithashtu, ata kryen vizatime, ngjyrosje, forma me plastelinë etj.
Nëpërmjet këtyre aktiviteteve, Muzeu Historik Kombëtar mundi të largojë sado pak trishtimin nga sytë e fëmijëve.

78097459_3000777416651678_5491359852531810304_o 78883020_3000777079985045_4091632424537030656_o 78158344_3000776009985152_1209060579751231488_o 78226759_3000775836651836_6687812023209689088_n 79001975_3000775636651856_710326022402211840_o79001975_3000775636651856_710326022402211840_o 78115703_3000775489985204_2008806567125712896_n 79030240_3000775359985217_3543603565459144704_n 79163816_3000775166651903_2259875632101982208_o 79377537_3000775049985248_2967423832865898496_n

Leave a Comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

error: Content is protected !!